(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
Написати нам
Україна, Київська область, місто Сквира вул.Богачевського, 28
Карта проїзду

ГУ ДПС у Київській області інформує

Дата публікації 19.9.2023 16:17:12
 

Штрафні санкції за порушення норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

 

   Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що у зв’язку з набранням з 01 серпня 2023 року чинності Законом України від 30.06.2023 №3219-IX (далі – Закон № 3219) штрафні (фінансові) санкції, за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», до СГ, які провадять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», та пов’язані із здійсненням розрахунків за товари/послуги без застосування РРО/ПРРО, та/або невидачу відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункової операції, застосовуються у таких розмірах: 

- 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 

- 150 % вартості проданих з порушенням товарів – за кожне наступне вчинене порушення. 

   Зазначені штрафні (фінансові) санкції застосовуються з урахуванням особливостей, визначених п.12 Прикінцевих положень Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме: 

- до 01.08.2023 штрафи застосовуються за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів,

- починаючи з 01.08.2023, зазначені вище штрафні (фінансові) санкції крім СГ, що здійснюють діяльність у сфері продажу підакцизних товарів, також застосовуються і до СГ у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор.  

З 01.10.2023 штрафні фінансові санкції застосовуються до всіх платників податків, які допустили порушення (крім здійснених на тимчасово окупованих територіях та територіях бойових дій).

   Важливо!! У період з 01 серпня 2023 по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення воєнного стану, до ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за: 

- проведення розрахункових операцій з використанням РРО/ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів/послуг; 

- непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи; 

- невидача у паперовому вигляді та/або електронній формі відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого СГ, застосовується у таких розмірах: 

25 % вартості проданих з порушеннями товарів/послуг - за порушення, вчинене вперше;

50 % вартості проданих з порушеннями товарів/послуг - за кожне наступне вчинене порушення.

   Тобто, фінансову відповідальність до ФОП - платників єдиного податку, не зареєстрованих платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім ризикових груп товарів) або надають послуги, пом’якшено .

 

Застосування РРО/програмних РРО при розрахунках обов’язкове для ФОП - спрощенців ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягів доходу та для ФОП загальної системи оподаткування

 

   Головне управління ДПС у Київській області нагадує платникам податків, що використання РРО стало обов’язковим для всіх платників єдиного податку ІІ – IV груп та не було відмінене 24.02.2022 року у зв’язку з введенням  воєнного стану в Україні.

   При цьому,  під час воєнного стану Законом України від 15.03.2022 № 2120-IХ  внесені доповнення до п. 12 розділу ІІ Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» згідно з якими встановлено тимчасове, на період до припинення воєнного стану не застосування санкцій за порушення вимог Закону №265 (окрім санкцій за порушення порядку здійснення розрахунків при продажу підакцизних товарів).

   01 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30.06.2023  №3219-ІХ, який доповнив це положення новою нормою, згідно з якою СГ звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону №265, вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор. Таким чином, з 01 серпня 2023  відповідальність застосовується за порушення, вчинені при здійсненні розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

   З 01 жовтня 2023 року штрафні санкції застосовуються до всіх СГ, які здійснюють розрахункові операції (крім порушень, вчинених на окупованих територіях та територіях бойових дій).

 

Законом №3219 продовжено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ

 

   Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що 01 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30.06.2023 №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який вніс зміни, зокрема,  до п. 9 прим. 23 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) та доповнив новим п.п. 69.35 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

   Так, тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану, установлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ (крім перевірок, пов’язаних з припиненням ЮО або підприємницької діяльності ФОП, та/або таких, що проводяться на звернення платника єдиного внеску, та/або таких, що передбачені п.п. 1 – 3 п.п. 69.35 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ) - абзац перший п. 9 прим. 23 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464.

   Нагадаємо, що згідно  з п.п. 69.35 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану, до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно платники податків, які:

- здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

- здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

- надають фінансові, платіжні послуги.

   Згідно з абзацом другим п. 9 прим. 23 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464, документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, що були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року, крім перевірок, для яких встановлено мораторій абзацом першим п. 9 прим. 23 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464, поновлюються на невикористаний строк.

 

Заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування з ІУ кварталу 2023 року слід подати не пізніше 20 вересня 2023 року

 

 

   Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що 20 вересня 2023 року є останнім днем подання платником єдиного податку заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з 01 жовтня 2023 року (п.п. 298.2.1 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

   Звертаємо увагу, що надіслати Заяву фізична особа – підприємець може у меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету.

   Обравши рік та місяць, в якому створюється Заява, з переліку запропонованих електронних форм слід обрати Заяву за формою F0102003. За замовчуванням встановлюється орган ДПС за місцем основної реєстрації платника податків.

   У формі Заяви слід заповнити всі відповідні поля електронного документу, затим підписати та надіслати. Звертаємо увагу, що реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично.

   Водночас повідомляємо, що вкладка «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» надає доступ до квитанції № 2 щодо приймання та обробки Заяви, надісланої користувачу Електронного кабінету.

 

Чи включається до доходу ЮО – платника ЄП третьої групи сума коштів, отримана у вигляді гранту від іншого СГ?

 

   ГУ ДПС у Київській області повідомляє відповідно до п.п. 2 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доходом платника єдиного податку юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

   Дохід обліковується згідно з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та/або іншими нормативно-правовими актами Міністерства фінансів України з питань бухгалтерського обліку.

   До складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються, зокрема:

суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм (п.п. 4 п.п. 292.11 ст. 292 ПКУ);

   суми коштів та вартість майна, отриманих платником податку – юридичною особою у вигляді бюджетного гранту, за умови його цільового використання (абзац перший п.п. 12 п.п. 292.11 ст. 292 ПКУ).

   У разі нецільового використання наданого бюджетного гранту платник податку – юридична особа зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму єдиного податку за ставкою, передбаченою п. 293.5 ст. 293 ПКУ (абзац другий п.п. 12 п. 292.11 ст. 292 ПКУ).

   Таким чином, не включаються до складу доходу юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи суми коштів у вигляді гранту з бюджетів або державних цільових фондів (у тому числі в межах державних або місцевих програм) за умови їх цільового використання.

   Сума коштів у вигляді гранту, отримана юридичною особою – платником єдиного податку третьої групи від іншого суб’єкта господарювання, включається до доходу платника єдиного податку.

Залишаємось на зв’язку: 
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

 
 
НАПИСАТИ НАМ
(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
НАПИСАТИ
 
 
 
Швидке замовлення:
+380



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю
буде відправлена на пошту вказану
при реєстрації на сайті.
Реєстрація: