(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
Написати нам
Україна, Київська область, місто Сквира вул.Богачевського, 28
Карта проїзду

До відома суб’єктів господарювання (операторів ринку), які провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю,

Дата публікації 22.9.2017 14:51:19
 

До відома суб’єктів господарювання (операторів ринку), які провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин, виробництво, реалізація та обіг харчових продуктів.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Для проведення Державної реєстрації Вам необхідно подати заяву (згідно встановленого зразку) до  Сквирського районного управління Держпродспоживслужби за адресою: вул. Липовецька, 82, м. Сквира, Київська область.

(заява про державну реєстрацію потужності може бути подана в паперовому або електронному вигляді. Подання заяви в електронному вигляді здійснюється з використанням посиленого сертифіката відкритого ключа у порядку, встановленому Законом України “Про електронні документи та електронний документообіг” та Законом України “Про електронний цифровий підпис”).

З порядком здійснення Державного реєстру потужностей операторів ринку харчових продуктів затверджено наказом Мінагрополітики України від 10 лютого 2016 р. № 39 можна ознайомитись за посиланням: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0382-16.

Станом на 20.09.2017 в районі зареєстровано 230 потужностей операторів ринку, які проводять діяльність з обігу харчових продуктів.

Як вибрати свіжу рибу: Корисні поради

 

Риба - продукт дуже примхливий. У сирому або охолодженому вигляді, вона не підлягає тривалому зберіганню, та й в замороженому вигляді зберігати її необхідно з дотриманням усіх умов, використовуючи сертифіковане обладнання, що дозволяє гарантувати збереження її цінних поживних якостей.

 

 На що слід звернути увагу при купівлі риби?

 1.  Самий вірний шлях придбати гарантовано свіжу  рибу - це купити її ще живою. Сьогодні є акваріуми встановлені і в рибних відділах магазинів, і на ринках, де можна самому вибрати будь-яку рибку. Часто її також продають безпосередньо з машин, з судків, де кожна риба ще жива.

 2. Якщо риба вже «заснула», то тут не обійтися без власноручної експертизи. Не бійтеся забруднити руки - перевірте її зябра. У свіжої риби, вони мають яскраво-рожевий чи червоний колір,  вони повинні бути чистими, без білуватого нальоту і слизу. Зверніть увагу на плавники і хвіст, вони також не повинні бути загнутими або висохлими.

 3. Не соромтеся, понюхайте  рибу.  Свіжа рибка має трохи вловимий солодкуватий запах свіжого огірка. Яскраво виражений «рибний» запах з'являється у тієї риби, яка вже деякий час полежала або вже була, як мінімум, один раз разморожена.

 4.Про що можуть сказати  очі риби. Вони повинні бути яскравими, прозорими і опуклими, каламутні і запалі відразу повинні бути приводом відмовитися від покупки.

 5. М'ясо риби на зрізі не повинно бути завітреним, філе обрізане рівно, і не мати рваних країв. На дотик воно повинно бути пружним і при натисканні на нього пальцем швидко приймати колишню форму. Кістки повинні щільно прилягати до м'яса і ні в якому разі не відділятися від нього. Луска також повинна бути цілою, без слідів крові і слизу, щільно прилягати до тушки.

 

Як відрізнити штучну рибу від справжньої

Риба, вирощена в природних умовах, зазвичай не дуже велика і неприваблива.  А ось у риби, яку виростили штучно, світле, м'яке, водянисте тіло, що абсолютно неприродно. Насторожити споживача повинна м'ясиста тушка і короткі плавники. Це говорить про те, що риба в розпліднику не плавала, а тільки нарощувала м'язову масу. Риба не повинна містити гормональних препаратів. Але слід пам'ятати, що риба, яку зловили в річці, і риба, вирощена в розпліднику, - це різні продукти і за якістю, і за харчовою цінністю.

У розплідниках рибу годують спецкормами, вона швидко набирає вагу, майже не споживаючи корисних елементів (наприклад, фітопланктону). Крім того, рибу, яка майже не рухається, для профілактики хвороб іноді підгодовують антибіотиками.

Без ризику для здоров'я таку рибу можна вживати тільки один раз в три місяці. Вона має специфічний обмін речовин, тому корисних мікроелементів в ній дуже мало і в її м'язової тканини можуть скупчуватися небезпечні токсини. А ось смачні і недорогі рибки - пангасіус і тіляпія - можуть бути шкідливими, оскільки харчуються навіть сміттям з каналізації. Щоб очистити тушки від токсинів, їх потрібно півгодини вимочувати у воді з додаванням ложки оцту.

 

Вибираємо філе

Як зазвичай роблять філе? Кістки з риби вичавлюють пресом, після чого філе швидко всихає. Щоб воно не перетворилося на сухар, його морозять, попередньо витримуючи у воді, а потім швидко переносять в добавки, які утримують вологість, - поліфосфати. Після такої обробки в філе накопичується близько 25-30% води. Ось і виходить, що споживач платить за рибу, а купує лід.

Тому не беріть рибу, на якій багато льоду, вона невисокої якості. Інша проблема: іноді недобросовісні виробники видають філе дешевого минтая за дорожчий палтус. Втім, це не єдина небезпека замороженого філе. Адже іноді його морозять з простроченої риби. Купуючи філе, зверніть  увагу, чи не має рибний продукт запаху нашатирного спирту і аміаку. Це ознака того, що рибу відновлювали.

 

На замітку споживачеві

У природі риба рідко буває насиченого рожевого кольору. М'ясо лосося або форелі, вирощеної природним чином, - світло-рожеве, непривабливе. Яскравий і насичений колір, який часто можна побачити на прилавках, - результат хімічного підфарбовування. Запам'ятайте: м'якоть звичайної риби - неоднорідна, з білими прожилками, тоді як у хімічно обробленої вона рівномірно рожева. Іноді в продаж все-таки потрапляє риба, вирощена на штучних спецкормах з додаванням гормонів. Визначити такий продукт можна так само по м'ясистому тілу і коротким плавникам.

 
 
НАПИСАТИ НАМ
(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
НАПИСАТИ
 
 
 
Швидке замовлення:
+380



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю
буде відправлена на пошту вказану
при реєстрації на сайті.
Реєстрація: