(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
Написати нам
Україна, Київська область, місто Сквира вул.Богачевського, 28
Карта проїзду

Вірусні захворювання худоби та птиці та їх профілактика

Дата публікації 1.3.2021 16:46:50
 

Вірусні захворювання худоби та птиці та їх профілактика.

 

Інфекційні захворювання в XXI сторіччі залишаються актуальною проблемою у всіх без винятку країнах світу. Саме тому сучасна стратегія протиепізоотичних заходів має бути спрямована на здійснення постійного дієвого контролю за хворобами, нагляду за здоров’ям продуктивних тварин, забезпечення стійкого епізоотичного благополуччя тваринництва. Дієвий контроль за хворобами передбачає раннє виявлення і негайне визначення рівня загрози.

Сказ – гостре вірусне захворювання, що передається через заражену збудником слину. Хвороба закінчується паралічем і летальним результатом.

Резервуар вірусу сказу в природі – м’ясоїдні тварини, дрібні хижаки, гризуни, кажани. Джерело збудника хвороби – інфіковані тварини (хворі, вірусоносії), в яких за 1-2 тижні до прояву клінічних ознак вірус з’являється в слині.

Зараження людини вірусом сказу відбувається у результаті укусу або при попаданні слини хворої тварини на пошкоджені шкірні покриви або слизові оболонки.

Загальна тривалість хвороби 5-8, зрідка 10-12 днів. Інкубаційний період сказу зазвичай триває 1-3 міс., але може варіювати від 1 тижня до 1 року.

 

Профілактика та заходи боротьби полягають в наступному:

Уникайте контактів з дикими та безпритульними тваринами! Своїх домашніх тварин вигулюйте в спеціально відведених місцях, не відпускайте гуляти без нагляду! Щорічно прищеплюйте своїх домашніх тварин проти сказу!

Скажених тварин характеризують певні клінічні симптоми та поведінкові зміни, які важливо вміти візуально визначати: втрата природного страху перед небезпекою, в т.ч. і перед людьми, агресивність. При цьому з’являється рясне слиновиділення, водобоязнь, а для дрібної рогатої худоби ще характерний спазм гортані (ніби тварина чимось вдавилася).

У разі укусу тварини необхідно ретельно промити (протягом 15 хв.) поверхню рани струменем води з бажано господарським милом, який містить в собі достатній відсоток лугу, щоб завдати руйнівної дії вірусам та бактеріям, що потрапили в рану. Далі слід обробити краї рани 5% настоянкою йоду. Накласти стерильну пов’язку і негайно звернутися в медичний заклад. Тільки лікар (хірург, травматолог) оцінить ризик можливого зараження вірусом сказу і призначить при необхідності курс щеплень!

Сказ – вірусна хвороба, якої можна уникнути за допомогою вакцин!

Грип птиці (класична чума птахів) — гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й великою загибеллю птиці.

Основним шляхом передачі збудника є повітряно - крапельний. Інкубаційний період складає 1–4 дня. У хворої птиці проявляються  симптоми: пригнічення, сонливість, кашель, хрипи, чхання, рясна сльозотеча, діарея, порушення координації рухів, набряк голови. Смерть наступає протягом 1–2 діб після появи перших симптомів. Падіж птиці може досягати 80–100%. Лікування пташиного грипу не розроблено!!!

Для специфічної профілактики використовують інактивовані вакцини.

Африканська чума свиней – гостра вірусна хвороба диких та  свійських свиней, яка перебігає блискавично, гостро, або безсимптомно і характеризується підвищенням температури до 40,5-42,0 °C, важким диханням, кашлем, втратою апетиту, нападами блювання, серозними або слизово-гнійними виділеннями  з носа та очей, синюшністю шкіри на вухах та п’ятачку, паралічами задніх кінцівок, проносами з кров’ю, різкою слабкістю.

Зараження відбувається при контакті з хворими тваринами, занесенням вірусу взуттям, інвентарем, з кормами.

 Для людини африканська чума свиней - безпечна.

З метою профілактики африканської чуми свиней та грипу птиці господарями повинні виконуватися  такі заходи:

1. Утримувати свиней та птицю в закритих, надійно ізольованих приміщеннях. Не допускати вигулу свиней, птиці та їх контакт з іншими тваринами.

2. Все поголів’я свиней в господарствах всіх форм власності обов’язково стовідсотково вакцинувати проти класичної чуми свиней.

3.Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень, у яких утримуються свині.

4. Проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території; обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі (який використовувати лише в межах господарства), при цьому використовувати окремі засоби догляду, інвентар, який не використовується поза межами господарства. Постійно вести боротьбу з гризунами, періодично проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх).

5. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

6. Проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

7. Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі тварини. Не використовувати для годівлі свиней харчові відходи та ін..

8. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та при загибелі свиней та птиці негайно звертатись до представників державної служби ветеринарної медицини. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

ШАНОВНІ ДОБРОДІЇ!

При найменших ознаках захворювання поголів’я  худоби чи птиці у ваших домогосподарствах, а також про всі випадки загибелі просимо терміново повідомляти за телефонними номерами гарячої лінії:   

5-18-32, 5-36-05.

 
 
НАПИСАТИ НАМ
(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
НАПИСАТИ
 
 
 
Швидке замовлення:
+380



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю
буде відправлена на пошту вказану
при реєстрації на сайті.
Реєстрація: