(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
Написати нам
Україна, Київська область, місто Сквира вул.Богачевського, 28
Карта проїзду

ПРОБАЦІЙНА ПРОГРАМА, ЩО ЦЕ?

Дата публікації 26.10.2020 11:0:6
 

ПРОБАЦІЙНА ПРОГРАМА, ЩО ЦЕ?

На підставі частини 2 статті 76 Кримінального кодексу України, на особу звільнену від відбування покарання з випробуванням може бути покладений обов’язок виконання заходів, передбачених пробаційною програмою.

Пробаційна програма – це система занять, які проводяться за визначеним графіком і мають на меті корекцію поведінки, яка суперечить прийнятим у суспільстві (громаді) нормам, а також формування соціально сприятливих змін особистості.

Відповідними наказами Міністерства юстиції України затверджено три пробаційні програми для повнолітніх і три для неповнолітніх суб’єктів пробації:

  • «ЗМІНА ПРОКРИМІНАЛЬНОГО МИСЛЕННЯ»

  • «ПОПЕРЕДЖЕННЯ ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН»

  • «ПОДОЛАННЯ АГРЕСИВНОЇ ПОВЕДІНКИ»

Програми враховують вікові та психологічні особливості суб’єктів пробації, а тому різняться кількістю  і тривалістю занять, змістом вправ та завдань. Залежно від виду програми кількість занять може становити від 10 до 13, не рідше 1 разу на тиждень в групі або індивідуально.

Для координації заходів, передбачених пробаційною програмою, в уповноваженому органі пробації призначається куратор – працівник, який пройшов спеціальне навчання. Куратор проводить заняття особисто або залучає інших спеціалістів. Разом з засудженим куратор складає графік відвідувань занять. Пропуск занять без поважних причин уважається порушенням порядку проходження програми і може призвести до скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Обов'язок проходження пробаційної програми покладає на суб'єкта пробації СУД.

Обов'язок має бути виконано до завершення терміну перебування засудженого на пробації.

Заходи із виконання пробаційної програми  відображені у відповідному графіку та  узгоджуються із заходами індивідуального плану роботи із засудженим.

Реалізація пробаційної програми передбачає етапи:

  • Складання графіку реалізації пробаційної програми…

  • Виконання заходів, передбачених пробаційною програмою

  • Оцінка результатів проходження програми

  • Підготовка висновку про виконання заходів, передбачених пробаційною програмою (надається суду).

Виконання суб’єктом пробації заходів, передбачених пробаційною програмою, передбачає:

  • відвідування занять відповідно до графіку;

  • недопущення під час занять вчинків, що ображають людську гідність і громадську мораль, погроз, насильства, відвідування занять з ознаками алкогольного та наркотичного сп’яніння, та  інших вчинків, що унеможливлюють проведення заходів, передбачених пробаційною програмою;

  • виконання завдань, що надаються куратором програми або іншими  фахівцями, які можуть залучатися до реалізації пробаційних програм, у рамках заходів, передбачених пробаційною програмою.

Програма спрямована на зміну поведінки особистості через усвідомлення нею проблеми, збільшення її вмотивованості до змін, розвиток обізнаності та відповідних навичок. Пробаційна програма може змінити життя засудженого на краще, якщо він не лише відвідає всі заняття, передбачені графіком, не порушуватиме вимоги і правила, а й виявлятиме власне бажання змінитися.    

 

Фахівець

 (з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації)                                   Юлія Чуй            

 
 
 
НАПИСАТИ НАМ
(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
НАПИСАТИ
 
 
 
Швидке замовлення:
+380



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю
буде відправлена на пошту вказану
при реєстрації на сайті.
Реєстрація: