(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
Написати нам
Україна, Київська область, місто Сквира вул.Богачевського, 28
Карта проїзду

Про актуальні питання декларування доходів громадян під час «гарячої лінії» з Оксаною Чустіль

Дата публікації 12.5.2020 16:47:12
 

Про актуальні питання декларування доходів громадян під час «гарячої лінії» з Оксаною Чустіль

 

Днями, у Білоцерківському управлінні ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему:«Актуальні питання декларування доходів громадян, отриманих протягом 2019 року». 

На запитання платників відповідала заступниця начальника управління-начальниця відділу податків і зборів з фізичних осіб Оксана Чустіль.

Після узагальнення дзвінків, надаємо відповіді на декілька, найбільш актуальних запитань, які турбували платників під час «гарячої лінії».  

Чи звільняються фізичні особи, які не є суб’єктами підприємництва від сплати податку на нерухомість?

У березні місяці поточного року урядом прийнято ряд законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19). Зокрема, у період з 1 березня по 30 березня 2020 року об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Обчислення суми податку з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Фізичним особам – платникам податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки у 2020 році податкові органи нараховують податок за 2019 податковий (звітний) рік.

Отже, норми щодо звільнення від оподаткування будуть враховані при нарахуванні податковими органами податку фізичним особам – платникам за об’єкти нежитлової нерухомості у 2021 році за 2020 податковий (календарний рік).

Чи оподатковується дохід отриманої у спадок від тітки квартири?

Відповідно до Податкового кодексу України, оподаткування об’єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Отже, оскільки тітка не відноситься до спадкоємців першого та другого ступеня споріднення, то дохід у вигляді вартості успадкованої квартири, оподатковується за ставкою 5% та сплачується військовий збір - 1,5 % .

 

Білоцерківське управління 

ГУ ДПС у Київській області

 

 
 
НАПИСАТИ НАМ
(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
НАПИСАТИ
 
 
 
Швидке замовлення:
+380



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю
буде відправлена на пошту вказану
при реєстрації на сайті.
Реєстрація: