(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
Написати нам
Україна, Київська область, місто Сквира вул.Богачевського, 28
Карта проїзду

ГУ ДПС у Київській області інформує

Дата публікації 26.9.2023 16:16:42
 

 

 

Про особливості відображення назви товару в розрахункових документах РРО/ПРРО

 

   Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що з 01.08.2023 Законом України від 30.06.2023 № 3219 доповнено абзацом другим пункт 2 статті 3 Закону від 06.07.1995 № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»: Фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, при продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або наданні послуг мають право в розрахунковому документі зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги. 

   Завдяки зазначеним змінам чітко визначені категорії продавців при продажу товару або наданні послуг мають право в розрахунковому документі зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги. 

   За роз’ясненням ДПС, при зазначенні назви товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність товару (послуги) до товарної групи чи послуги, у випадку виникнення сумнівів щодо правильності віднесення певних товарів до певних груп рекомендуємо використовувати Державний класифікатор продукції та послуг (Наказ Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457) в редакції Наказу Міністерства економіки від 16.02.2017 № 211 та зазначати товар (послугу), який класифікується за назвою «Групи» замість відображення конкретної позиції. 

   Така можливість встановлена прямою нормою Закону № 265 та не потребує створення нової форми фіскального касового чеку. 

   Форму такого фіскального касового чека визначено в додатку 1 до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 21.01.2016 № 13, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11.02.2016 за № 220/28350. 

   При зазначенні назви товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність товару (послуги) до товарної групи чи послуги, який класифікується за назвою «Групи», замість відображення конкретної позиції можна, наприклад, зазначати: 

- «постільна білизна» замість «наволочка», «простирадло», «ковдра» і т.д.; 

- «випічка» замість «пиріжок з маковою начинкою», «пиріжок з вишнею», «пиріжок з повидлом» і т. д.; 

- «напої» замість «лимонад», «сітро», «дюшес», «тархун» і т. д. 

 

Як знятися з податкового обліку в контролюючих органах ФОП, місцем проживання якої є тимчасово окупована територія України та/або території населених пунктів на лінії зіткнення

 

   Головне управління ДПС у Київській області інформує, що порядок зняття з обліку у контролюючих органах фізичних осіб - підприємців визначений такими документами: 

- як платників податків - ст. 67 глави 6 розд. ІІ Податкового кодексу України (далі - ПКУ) та розд. ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, із змінами та доповненнями (далі - Порядок № 1588);

- як платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – ст. 5 розд. ІІ Закону України від 08.07.2010  № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами (далі - Закон № 2464) та п. 8 розд. IV розд. ІV Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162.

   Після внесення до ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань запису про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, процедури та дії по зняттю з податкового обліку фізичних осіб – підприємців, місцем проживання яких є тимчасово окупована РФ територія України та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, можуть проводитись за місцем перебування таких осіб у разі їх звернення до відповідних контролюючих органів з документальним підтвердженням особи та місця перебування.

   Фізичній особі необхідно забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності та подати декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності.

 

Пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

 

   Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлені пунктом 266.4 статті 266 Податкового кодексу України, відповідно до якого база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується: 

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів; 

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів; 

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів. 

   Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік) (п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ). 

   Сільські, селищні, міські ради встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об‘єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об‘єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями). 

   Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються, виходячи з їх майнового стану та рівня доходів (підпункт 266.4.2 пункту 266.4 статті 266 Кодексу). 

   Пільги з податку, передбачені п.п.266.4.1 - 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 ПКУ, для фізичних осіб не застосовуються до: 

   Об‘єкта/об‘єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об‘єкта/об‘єктів перевищує п‘ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої п.п.266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ; 

   Об‘єкта/об‘єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності). 

 

Які документи потрібно подати для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю пальним

 

   Головне управління ДПС у Київській області інформує платників податків, що відповідно  до Закону України від 19.12.1995  № 481/95-BP "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального", суб’єкти господарювання мають отримувати ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним на кожне місце  роздрібної торгівлі пальним.

   Для отримання ліцензії СГ подають до контролюючого органу за місцем торгівлі Заяву щодо видачі ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним на кожне місце (територію), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для роздрібної торгівлі та/або зберігання пального на праві власності або користування (далі – місце роздрібної торгівлі пальним) та такі документи:

1. Заява (довільної форми).

2. Документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію (копія платіжного доручення з відміткою банку про сплату, інший документ або інформація (реквізити платежу) про внесення плати за ліцензію у будь-якій формі).

3. Завірені заявником копії документів, що підтверджують право власності/ право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об’єкт роздрібної торгівлі пальним, чинні на дату подання заяви або на дату введення такого об’єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення;

4. Завірена заявником копія акту вводу в експлуатацію об’єкта або акту готовності об’єкта до експлуатації, або сертифіката про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або завірені заявником копії інших документів, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об’єктів у місці роздрібної торгівлі пальним, необхідних для роздрібної торгівлі пальним;

5. Завірена заявником копія дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

   У заяві зазначаються вид господарської діяльності, на провадження якого СГ має намір одержати ліцензію, адреса місця торгівлі, перелік РРО/ПРРО (КОРО), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (КОРО), фіскальні номери програмних РРО, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах.

   Якщо зазначені документи видані (оформлені) іншій особі, ніж заявник, такий заявник додатково подає документи, що підтверджують його право на використання відповідного об’єкта.

   Заява подається до контролюючого органу за місцем торгівлі СГ в один із способів:

- безпосередньо до контролюючого органу;

- поштою (рекомендованим листом);

- засобами інформаційно-комунікаційної системи "Електронний кабінет", вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua (розділ "Листування з ДПС").

   Копії документів, зазначених у пунктах 3 - 5 переліку документів, не подаються в разі наявності їх у відкритих державних реєстрах, якщо реквізити таких документів та назви відповідних реєстрів зазначено в заяві на видачу ліцензії.

   Річна плата за ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним становить 2000 гривень на кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

   Плата за ліцензії справляється щорічно і зараховується до місцевого бюджету за місцем здійснення діяльності.

   Інформацію про розрахункові рахунки для внесення плати (код бюджетної класифікації 22013300) розміщено:

-у місцях прийому суб’єктів звернень контролюючими органами;

-на вебпорталі ДПС у розділі "Бюджетні рахунки".

   Ліцензія на право роздрібної торгівлі пальним, або відмова у її наданні ( у разі відсутності документів, необхідних для отримання ліцензії) надаються протягом 20 календарних днів з дня надходження документів заявнику або уповноваженому представнику заявника (керівнику чи іншій особі за довіреністю) при пред’явленні ним документа, що посвідчує особу, в місці прийому суб’єктів звернень, зазначеному в заяві.

   Якщо в заяві не зазначено бажане місце отримання ліцензії, – видається в місці прийому суб’єктів звернень, у якому подано заяву

   Зразок заяви розміщено у підрозділі "Адміністративні послуги" розділу "Діяльність" субсайту ГУ ДПС у Київській області.

 

ЗУ №3326-IX: до припинення/скасування воєнного стану в Україні заборонено реалізацію магазинам безмитної торгівлі та виробництво для таких цілей тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах

 

   Головне управління ДПС у Київській області інформує, що 01 жовтня 2023 року набирає чинності Закон України від 10.08.2023  № 3326-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів» (далі - Закон № 3326.

   Закон №3326 вносить зміни до ст. 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі - Закон № 481), яку доповнює новими частинами, що передбачають: 

- до припинення або скасування воєнного стану в Україні, запроваджено заборону на реалізацію магазинам безмитної торгівлі, а також виробництво для таких цілей, тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах; 

- у разі наявності у виробників станом на 01.10.2023 залишків тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі виробники зобов’язані станом на 01.10.2023 провести у присутності представника податкового органу інвентаризацію таких товарів/продукції та подати інформацію із зазначенням даних про залишки таких товарів/продукції та місця зберігання їх до ДПС протягом двох робочих днів з дня завершення інвентаризації; 

- дозволено здійснення у подальшому зберігання виробниками таких залишків товарів/продукції лише у місцях, які зазначено в інформації про результати проведеної інвентаризації, до припинення або скасування воєнного стану в Україні. 

   У разі виявлення після 01.10.2023 фактів виробництва та/або зберігання (крім інвентаризаційних залишків у місцях зберігання, про які повідомлено ДПС), та/або  транспортування, та/або реалізації, у тому числі їх виробниками, тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які були вироблені для цілей реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі товари вважаються немаркованими марками акцизного податку,  до таких СГ застосовується відповідальність, яка передбачена ст.17 Закону №481 за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію підакцизних товарів без марок акцизного податку (200 % вартості товару/продукції, але не менше 17000 гривень). 

   Нагадуємо, що Закон України від 10.08.2023  № 3326-IX опубліковано 02 вересня 2023 року. 

 

ЗУ №3325-IX: уточнення щодо оподаткування суб’єктів господарювання у сфері організації та проведення азартних ігор

 

   Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Державна податкова служба України листом від 25.09.2023  №23865/99-00-21-02-02-07, у зв’язку з внесенням  Законом України від 10.08.2023 №3325-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України» (далі – Закон №3325-ІХ) змін до Податкового кодексу України, зокрема у частині  окремих уточнень щодо оподаткування суб’єктів господарювання у сфері організації та проведення азартних ігор, які набрали чинності  з 03 вересня 2023 року, повідомила наступне.

   Внесені Законом №3325-ІХ зміни полягають у приведенні формулювань щодо діяльності суб’єктів грального бізнесу у відповідність до Закону України від 14 липня 2020 року №768-ІХ «Про державне регулювання організації та проведення азартних ігор» (зі змінами) (далі – Закон №768), який визначає правові засади здійснення державного регулювання  господарської діяльності у сфері  організації та проведення азартних ігор. Відповідно до частини першої ст.1 розділу І№768 азартна гра – будь-яка гра, умовою участі в якій є внесення гравцем ставки, що дає право на отримання виграшу (призу), імовірність отримання і розмір якого повністю або частково залежать від випадковості, а також знань у майстерності гравця.

   Згідно з частиною першою ст.2 Закону №768 на території України дозволяється організовувати та проводити виключно такі види діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор:

1. організація та проведення азартних ігор у гральних закладах казино;

2. організація та проведення азартних ігор казино в мережі Інтернет;

3. організація та проведення букмекерської діяльності в букмекерських пунктах та в мережі Інтернет;

4. організація та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів;

5. організація та проведення азартних ігор в покер в мережі Інтернет.

Детальна інформація у частині  окремих уточнень щодо оподаткування суб’єктів господарювання у сфері організації та проведення азартних ігор міститься у листі ДПС від 25.09.2023  №23865/99-00-21-02-02-07.

 

Скасування реєстрації РРО, які знаходяться на територіях, які тимчасово окуповані або на яких ведуться бойові дії

 

   Головне управління ДПС у Київській області інформує, що для скасування реєстрації РРО, які знаходяться на територіях, які тимчасово окуповані, або на яких ведуться бойові дії, керуючись положеннями розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, та положеннями глави 4 розд. ІІ Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 (далі –Порядок № 547), необхідно подати до контролюючого органу за основним місцем обліку як платника податків повідомлення за формою № 20-ОПП та/або заяву про скасування реєстрації РРО за формою № 4-РРО.

   Такі документи можуть бути подані в паперовій формі або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

   Перед скасуванням реєстрації РРО його необхідно розпломбувати в центрі сервісного обслуговування, з яким СГ укладено договір про технічне обслуговування та ремонт РРО – п.3 гл. 4 розд. ІІ Порядку № 547.

   Процедура розпломбування РРО в центрі сервісного обслуговування за можливості проводиться і для РРО, щодо яких контролюючим органом прийнято рішення про примусове скасування реєстрації на підставі отриманого від СГ  повідомлення № 20-ОПП з інформацією про об’єкти господарювання, які закриті або не експлуатуються.

   Відомості щодо зареєстрованих/скасованих РРО, об’єктів оподаткування та контролюючі органи, у яких суб’єкт господарювання перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, відображаються у приватній частині Електронного кабінету.

   Скасування реєстрації РРО передбачає одночасне скасування книги обліку розрахункових операцій, зареєстрованої на такий РРО у порядку, визначеному главою 3 розд. ІІ Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого Наказом № 547.

 

Терміни сплати туристичного збору

 

   Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п.п. 268.7.1 п. 268.7 ст. 268 Податкового кодексу України, податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому – до 28 (29) включно) на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради.

   Податкові агенти, які сплачують збір авансовими внесками, відображають у податковій декларації за звітний (податковий) квартал суми нарахованих щомісячних авансових внесків. Остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал (з урахуванням фактично внесених авансових платежів), сплачується такими податковими агентами у строки, визначені для квартального звітного (податкового) періоду.

 

Залишаємось на зв’язку: 
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

 
 
НАПИСАТИ НАМ
(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
НАПИСАТИ
 
 
 
Швидке замовлення:
+380



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю
буде відправлена на пошту вказану
при реєстрації на сайті.
Реєстрація: