(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
Написати нам
Україна, Київська область, місто Сквира вул.Богачевського, 28
Карта проїзду

12 травня 2023 року Держпродспоживслужба запрошує приєднатись до заходів, присвячених Міжнародному дню здоров’я рослин

Дата публікації 11.5.2023 16:0:43
 

 12 травня 2023 року Держпродспоживслужба запрошує приєднатись до заходів, присвячених Міжнародному дню здоров’я рослин

Зелені рослини – це джерело життя на нашій планеті, адже вони виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо, та забезпечують 80% їжі, яку ми споживаємо. Біорізноманіття рослин – це запорука виживання і стабільного функціонування багатьох екосистем.

За оцінкою Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН до 40% сільськогосподарських культур щорічно гине через ураження хворобами та пошкодження шкідниками, що завдає збитків сільському господарству та позбавляє мільйони людей повноцінного харчування. Здійснення захисту рослин від шкідників та хвороб з економічного погляду набагато ефективніше, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі здоров’ям рослин. Нерідко шкідливі для рослин організми, після їх адаптації в нових умовах, викорінити неможливо, а на боротьбу з ними витрачається багато засобів, коштів та часу.

Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров’я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідливих організмів. Зокрема, міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб (карантинних організмів) у місцях, де раніше вони не зустрічалися. Забезпечення здоров’я рослин важко переоцінити для повноцінного життя на землі, тому кожна країна cвіту повинна вживати всі можливі заходи, спрямовані на захист здоров’я рослин, а кожен з нас зобов’язаний докладати зусиль для збереження рослинності.

На сьогодні Україна, як і більшість країн світу, є членом низки міжнародних організацій у сфері карантину та захисту рослин, зокрема Європейської і Середземноморської організації із захисту рослин (EPPO), Міжнародної конвенції про захист рослин (IPPC), Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), Світової організації торгівлі (WTO).

Членство у зазначених організаціях дає змогу світовій спільноті забезпечити скоординовані та ефективні дії для запобігання та контролю над занесенням та поширенням шкідливих організмів рослин і рослинних продуктів, а також безпечної міжнародної торгівлі цією продукцією.

На особливу увагу заслуговує членство України в IPPC, а саме взяття певних зобов’язань у сферах карантину та захисту рослин, а також імплементація міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів (ISPM), що в подальшому слугувало передумовою вступу країни до WTO.

Національною організацією захисту рослин України є Держпродспоживслужба, одним із основних завдань якої є реалізація державної політики у сферах карантину та захисту рослин. Реалізуючи державну політику у визначених сферах, Держпродспоживслужба та її головні управління в областях, державні фітосанітарні та контрольно-токсикологічні лабораторії:

  • здійснюють моніторинг території України з метою виявлення шкідливих організмів рослин;
  • забезпечують охорону території України від занесення регульованих шкідливих організмів рослин;
  • запобігають проникненню регульованих шкідливих організмів у зони, вільні від цих організмів на території України;
  • організовують проведення профілактичних та винищувальних заходів щодо боротьби зі шкідливими організмами рослин;
  • здійснюють державний контроль за дотриманням карантинного режиму та особливого режиму захисту рослин;
  • відповідно до міжнародних договорів України проводять фітосанітарні процедури щодо експортних вантажів з рослинами та продуктами рослинного походження;
  • сприяють диверсифікації експорту української продукції рослин та продуктів рослинного походження;
  • беруть активну участь у діяльності міжнародних організацій у сферах карантину та захисту рослин;
  • здійснюють інші процедури, що передбачені чинним законодавством, яке відповідає міжнародним стандартам з фітосанітарних заходів IPPC.

Таким чином, Держпродспоживслужба щорічно здійснює обстеження території України на площах понад 3 млн га, забезпечує фітосанітарну сертифікацію близько 55 млн.тонн експортних та фітосанітарний контроль понад 2 млн.тонн імпортних вантажів з рослинами та продуктами рослинного походження, проводить державний нагляд (контроль) у сферах карантину та захисту рослин, а також виконує інші завдання, передбачені міжнародними договорами України та нормативно-правовими актами, спрямованими на захист рослин.

Незважаючи на повномасштабне вторгнення росії, Держпродспоживслужба не припиняла свою роботу та продовжує її виконувати, у тому числі відповідно до вимог ІРРС.

У 2022 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй (ООН) оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин, з метою підвищення загальної обізнаності про те, як турбота щодо здоров’я рослин може допомогти подолати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та навколишнє середовище, що сприятиме економічному розвитку кожної країни світу. Цього року весь світ відзначатиме Міжнародний день здоров’я рослин під гаслом: «Здоров’я рослин для збереження довкілля».

Під егідою FAO та IPPC у всьому світі проходитимуть різноманітні акції, спрямовані на те, щоб долучити якомога більше людей до вирішення питання збереження здоров’я рослин, а саме надихнути їх на конкретні дії.

Всупереч російській агресії проти України територіальні органи Держпродспоживслужби та державні установи також долучаються до заходів, присвячених Міжнародному дню здоров’я рослин.

З нагоди дворіччя Міжнародного дня здоров’я рослин, за рекомендацією ІРРС, та з метою обізнаності дітей та молоді України щодо необхідності захисту рослин Держпродспоживслужба вперше проводить один  із заходів під гаслом «Молодь: бережи рослини, бережи планету!». Інформаційні матеріали посібника «Здорові рослини, здорова планета»   розміщені на офіційному веб порталі Держпродспоживслужби.

Інші матеріали, присвячені Міжнародному дню здоров’я рослин, розміщені на офіційному сайті Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO). 

 Приєднатися до Міжнародного дня здоров’я рослин може кожен, коли буде дотримуватись основних правил:

 - використання здорового посівного матеріалу;

- застосовувати для захисту рослин від шкідників, хвороб та бур'янів дозволені препарати захисту рослин;

-  дотримуватись санітарних правил щодо транспортування, зберігання та застосування пестицидів в народному господарстві;

 -  дотримуватись фітосанітарних правил при зберіганні, переробці та переміщенні рослин і рослинної продукції;

- перевіряйте походження продуктів, що купуєте.

Додайте зелені навколо себе, щоб місто і село  стало зеленішим.

 
 
НАПИСАТИ НАМ
(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
НАПИСАТИ
 
 
 
Швидке замовлення:
+380



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю
буде відправлена на пошту вказану
при реєстрації на сайті.
Реєстрація: