(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
Написати нам
Україна, Київська область, місто Сквира вул.Богачевського, 28
Карта проїзду

Як долучитися до Сил територіальної оборони

Дата публікації 8.2.2022 11:25:6
 

 

Що таке територіальна оборона та які її завдання

Територіальна оборона України – система загальнодержавних, військових та спеціальних заходів, що проводяться у мирний час та в особливий період для протидії військовим загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, у складі Сил територіальної оборони України будуть 25 бригад (одна бригада на регіон), які об'єднуватимуть понад 150 батальйонів (один батальйон на район).

Постійна чисельність Сил тероборони у мирний час становитиме 10 тисяч військових, в особливий період – понад 130 тисяч (буде сформовано резерв).

Розгортатимуть систему територіальної оборони у кілька етапів. «На першому етапі бригади та батальйони Сил ТрО розгортатимуться за штатом мирного часу. Це відбувається прямо зараз. У кожному батальйоні формується скелет із військовослужбовців ЗСУ. Їхнім завданням є командування, навчання та погодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві ТрО та захищатимуть територію, де проживають. За рахунок цих резервістів ТрО кожен батальйон налічуватиме до 600 осіб. Формування резерву ТрО за штатами особливого періоду – другий етап після того, як у батальйонах та бригадах буде створено організаційно-управлінське ядро з військовослужбовців та забезпечено відповідні умови. За тими, хто укладе контракт і служитиме в резерві ТрО, буде закріплено зброю. Вона видаватиметься на час навчань або у разі виникнення певних ситуацій», – розповів Резніков.

 

Які завдання у територіальної оборони:

  • вчасно реагувати та вживати заходів щодо оборони та території та захисту його населення до моменту розгортання там військ або сил для ведення бойових дій;
  • участь у посиленні охорони та захисту державного кордону;
  • участь у захисті населення, територій, довкілля та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення військових (бойових) дій;
  • участь у підготовці громадян України до національного спротиву;
  • участь у забезпеченні безпечної роботи органів державної влади, місцевого самоврядування та військового управління;
  • участь в охороні та обороні важливих об'єктів та комунікацій, інших критично важливих об'єктів інфраструктури;
  • забезпечення умов для стратегічного (оперативного) розгортання військ (сил) або їхнього перегрупування;
  • участь у здійсненні заходів щодо тимчасової заборони або обмеження руху транспорту та пішоходів біля або в районах НС або ведення військових (бойових) дій;
  • участь у забезпеченні громадської безпеки та порядку у населених пунктах;
  • участь у введенні та здійсненні заходів режиму воєнного стану;
  • участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами, іншими збройними формуваннями агресора;
  • участь в інформаційних заходах, спрямованих на підвищення рівня обороноздатності держави та протидію інформаційним операціям агресора.

Тобто, по суті, Сили територіальної оборони – це легка піхота, яка зможе допомагати основному складу ЗСУ в охороні кордону чи об'єктів критичної інфраструктури, зможе чергувати на блокпостах чи охороняти населення. Сили ТрО не братимуть участі у бойових зіткненнях із супротивником, усі їхні завдання – поза районами ведення бойових дій.

 

Хто зможе вступити до Сил територіальної оборони

Найголовніше: участь у територіальній обороні – абсолютно добровільна. Особливих вимог до учасників тероборони немає, є лише обмеження за віком – від 18 до 60 років.

Основу добровольчих формувань територіальних громад становитимуть громадяни України, які пройшли службу у:

  • збройних силах України;
  • інших військових формуваннях:
  • правоохоронних органах.

 

У формування територіальної оборони не зарахують громадян: раніше засуджених до позбавлення волі за скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину (крім реабілітованих) або які мають дві та більше судимостей за скоєння умисних злочинів.

 

Як вступити до Сил тероборони

  • звернутися до першого відділу Білоцерківського територіального центру комплектування та соціальної підтримки за адресою: м. Сквира, вул., Максима Рильського 32, (тел.: 0445-68-5-13-45) з військово-обліковим документом;
  • пройти співбесіду з інструктором та представником підрозділу територіальної оборони;
  • пройти військово-медичну комісію та зібрати документи (копії паспорта, ідентифікаційного коду, характеристики, довідку про склад сім'ї, довідку про несудимість).

 

Далі формується особова справа кандидата у територіальному центрі комплектування, вона спрямовується командиру підрозділу територіальної оборони. Він ухвалює рішення про укладання контракту з кандидатом на військову службу у Силах тероборони.

 

Чи повинні учасники тероборони проходити військові навчання

Бійці територіальної оборони можуть проходити добровільну підготовку у вихідні дні – періодичність залежить від конкретного підрозділу.

Крім того, щорічно можуть викликати на більш тривалі військові збори на полігон, де бійці проходитимуть заняття з вогневої, військово-медичної, тактичної, інженерної підготовки тощо.

 

Які соціальні гарантії є під час служби у теробороні

Основна перевага – служба поряд із домом.

На військових та членів добровольчих формувань територіальних громад поширюються гарантії соціального та правового захисту, передбачені законом «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»:

  • всі військові гарантовано отримуватимуть грошове забезпечення відповідно до штатного розкладу;
  • забезпечуватимуться безкоштовною медичною допомогою у військово-медичних закладах охорони здоров'я;
  • усім військовим зберігатиметься місце роботи, посада та середня зарплата на час зборів та в особливий період.
 
 
НАПИСАТИ НАМ
(04568) 5-36-05
09000skvira@gmail.com
НАПИСАТИ
 
 
 
Швидке замовлення:
+380



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю
буде відправлена на пошту вказану
при реєстрації на сайті.
Реєстрація: